Verslaafd aan sociale media … tips om ervan af te raken!

Ken je dat? Eindeloos scrollen op sociale media, je smartphone 300 keer per dag opnemen om iets te controleren terwijl je eigenlijk wel beseft dat er niets te controleren valt? Ik wel … volgens mij zijn er steeds meer mensen, net zoals ik, die hier last van beginnen te ondervinden. Dan is het meestal al te laat … ik denk dat ik verslaafd ben. Hoe raak ik hier vanaf?

Ik ging ten rade bij Coco, zij heeft geen probleem hiermee en kan gerust internet opzij schuiven om tijd te maken voor de belangrijke dingen. Ik ben hier stik jaloers op en vroeg haar om tips. Ik hoop met haar tips en wat eigen ideetjes een eind te maken aan mijn verslaving.

 

Tips:

  • Zet de laptop gewoon uit en leg die bijkomend nog eens uit het zicht.
  • Schakel wifi en andere internet connectiviteit op je smartphone uit.
  • Stel je de vraag of dat scrollen echt wel zin heeft, wat zou je mislopen als je het niet doet?
  • Noteer eens hoeveel tijd je ‘verdoet’ aan al die zaken.
  • Als je dan toch connecteert, begin met de belangrijkste zaken eerst: mail, privé gesprekken, zodat je niet afgeleid wordt en verder blijft klikken.
  • Als je niet volledig weg wil van sociale media, plan dan je tijd in en hou je aan die planning.
  • Vervang de wekker op je smartphone door een gewone wekker en ban de smartphone uit de slaapkamer.
  • Onthoud vooral dat sociale media gemaakt zijn om verslavend te werken, er is een reden waarom heel wat van die makers hun eigen kinderen het gebruik ervan verbieden.
  • Er bestaan interessante screentime-beperking apps, de app forest plant zelfs bomen in ruil voor minder screentime.

 

Hoe werkt dit nu voor mij?

Sommige van deze tips kan ik niet uitvoeren, mijn computer uitzetten is een lastige gezien heel wat van mijn hobby’s via de computer gebeuren. Daar wringt het schoentje dus wel een beetje, want ik wil mijn hobby’s niet meteen opgeven. Maar de tip om de juiste dingen te doen en me niet te laten afleiden probeer ik wel in mijn achterhoofd te houden. Dat multi-tasken is dan wel beetje mijn valkuil.

Ik besef dat het scrollen nutteloos is en dat ik heel wat tijd verdoe op het internet. Dat het verslavend is ervaar ik aan de lijve en het inplannen lukt me momenteel nog niet, soms word ik gewoon echt onrustig. Een echte wekker staat op mijn lijstje maar die is er momenteel nog niet.

Telkens wanneer ik internet op mijn smartphone uitschakel, heb ik wel iets nodig waarvoor je internet nodig hebt. Denk aan een routeplanner of zo, misschien is dit wel een zwak excuus die mijn verslaving net in stand houdt.

Stap voor stap hoop ik van mijn verslaving af te komen en ondertussen probeer ik mezelf – hetzij met als zonder app – in bedwang te houden. Het is moeilijker dan verwacht maar stap voor stap komen we er wel.

Ik probeer mijn aandacht vooral te leggen op de zaken die belangrijk zijn in het leven, en dat is op het leven zelf. Dit is misschien nog de belangrijkste tip van allemaal!

 

Clemsie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s