Structuur en tijdsbesef.

Kinderen met Autisme kunnen een moeilijk tijdsbesef hebben. “Wacht even tot straks!” of “Je mag niet te voeg opstaan, je moet uitslapen!” Zijn zo voorbeelden waar ze weinig aan hebben. Het is voor hun moeilijk om daar een tijd op te plakken, wat bedoelen wij nu met zo’n uitspraken?

Daarom helpt het om meer tijdsaanduidingen te geven. “Wacht tot als mama die taak heeft afgerond. Daarna kunnen we samen iets doen.” of  “Na het middagmaal op die woensdag kun jij aan je huiswerk beginnen.”

 

OO5/

Wij hebben wekkers en alarmsignalen geïntegreerd:

  • Het is een must dat papa of mama in de ochtendgloren als eerste wakker is. Dus onze wekker loopt het eerste af, zodat we in alle stilte onze vermoeide ogen kunnen wegpimpen! 🙂
  • Elk van onze kinderen heeft een eigen wekker, met telkens 15 à 20 minuutjes ertussen. Simpele handige verklaring: zo vechten we niet voor de badkamer!
  • Op school hebben we de schoolbel die op vaste tijdstippen luid aan de oren rinkelt.
  • Een aftelsein naar het slapengaan toe. Zo kunnen ze rustig hun speelgoed opruimen, en zich voorbereiden in pyjama.
  • De ‘naar bed toe’ – wekker. Om duidelijk te maken dat ze moeten gaan slapen.
  • Voor mezelf zet ik ook nog eens een triltoontje op mijn gsm. Zodat ik naar boven nog eens kan gaan controleren of het licht uit is en ze stilletjes dromen over eenhoorns en piraten.

 

Een gek gedoe? Ik hoop dat andere ouders met kinderen en autisme ook zoveel belang hechten aan regels en structuur. Want voor ons geeft het een hele rust. De kinderen weten wat van hun verwacht word. En hoe zalig is het als er niet om de badkamer gevochten wordt? 🙂

Hoe pakken jullie de dagstructuur aan? Gebruiken jullie een heus pinboard of andere manieren? Hoe houden jullie er waak op dat niet alles in het honderd loopt?

 

Coco

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s