Zelfzorg is niet enkel doen wat je leuk vind.

Zelfzorg, ik dacht dat ik hierin goed op weg was. Ik koos de laatste tijd namelijk steeds vaker om tijd voor mijn hobby’s te maken maar bij nader inzien is dit volgens mij toch niet wat zelfzorg is.

 

Obsessief

Wanneer ik iets begin, dan slaag ik er meestal in om er een obsessie van te maken. Ik wil en ik moet dat dan zo snel mogelijk klaar hebben. Het gevolg is dat ik er soms van wakker lig omdat ik dan weer teveel ideeën in mijn hoofd heb of onzeker wordt dat het toch niet goed genoeg is. Uiteindelijk worden heel wat van die zaken een last doordat ik er op die manier verplichtingen aan vast hang: het moet perfect zijn, het moet snel af zijn … Die zaken zijn dan geen hobby of zelfzorg meer maar extra druk. Kiezen voor mijn hobby tijd is dus vaak niet echt ideaal naar zelfzorg toe. Ik moet proberen te doseren en dat leren, dan zal dat wel zo zijn.

 

Zelfzorg

Zelfzorg is niet enkel zorg dragen voor je tijd en de juiste indeling ervan, maar ook voor je lichaam. Een jaar geleden ging ik terug sporten, maar wat ik niet deelde is dat ik enkele weken later alweer opgegeven had. Ik weet het: niet slim.

Ik blijf me weg stoppen achter het feit dat ik het niet graag doe en er geen tijd voor heb. Maar tijd, laat ons eerlijk zijn, die maak je natuurlijk. En ja, ik sport niet graag als, maar een gezond lichaam zorgt voor een gezond(ere) geest, dus misschien moet ik er toch terug werk van proberen maken.

 

Gezonde voeding

Gezonde voeding is ook een cruciaal element van zelfzorg denk ik … nu kies ik voor chocolade en vertel mezelf dat het oké is om dat te doen. Maar eigenlijk om goed voor mijn lichaam te zorgen, moet ik ook durven kiezen voor de voedingstoffen die goed zijn voor mijn lichaam. Voeding waar mijn lichaam gelukkig van wordt. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer een stukje chocolade vanaf kan natuurlijk, maar dan gewoon een stukje en geen ganse reep.

Zelfzorg is niet altijd wat kiezen voor wat je leuk vind maar wel kiezen voor dat wat goed voor je is.

Dat besef ik al, nu nog de uitwerking.

Hebben jullie tips voor mij om dit besef om te zetten naar iets wat kan werken en vol te houden is?

 

Clemsie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s