Autisme: ook voor broers en zussen!

Eindelijk vind ik de moed om te bloggen over Autisme, en ook echt alles online te gaan gooien. Anderen kunnen het misschien herkenbaar vinden. Er iets uit leren, of gewoon weten dat ze niet alleen zijn… Laat ik iemand inspireren, of met dit schrijven een virtuele schouderklop geven…

Met liefde en doorzettingsvermogen kom je een heel eind!

Als sinds jaren hou ik een journal bij. Lees hier het eerste artikel over de weg naar de diagnose testen. In dit artikel hier: een tweede stukje uit een schriftje waarin ik schrijf over ons gezin met Autisme.

Het is niet alleen onze zoon die Autisme heeft, maar ook heel het gezin wordt ermee geconfronteerd…

Logo

002/ Ook broers en zussen mogen niet vergeten worden in het proces:

 

De zus kwam naar huis van school met een cadeautje van een verjaardag in de klas. Een roos schriftje, ze wou het als dagboek gebruiken, en ze hield stevig haar armen eromheen om dat boekje te beschermen, want ze had er de eerste pagina al in geschreven.

“Mama jij mag het lezen hoor!” Nadat ik zei dat ze best geheimpjes mag hebben. Maar wat ik toen op die éérste pagina van haar boekje las, brak mijn hart!

“Broer is veel stout en boos. Hij heeft me ook al gebeten, hij is niet lief. En mama is daarom ook veel boos.”

Ik kon wel huilen, maar dat heb ik dat moment niet laten merken. Ik had er nog niet stil genoeg bij gestaan dat deze hele situatie alle leden van het gezin aangrijpt, inclusief de zus.

Later op de avond, op de rand van haar bed sprak ik haar erop aan. Ik zei dat het niet lief is wat ze schreef. Ze antwoordde met te vertellen dat broer haar eens gebeten heeft. Ik gaf haar gelijk dat hij niet altijd braaf is. Maar deed haar ook denken aan de leuke positieve dingen. Samen spelen voor uren in het zwembad zonder ruzie, samen gaan wandelen en fietsen, samen een tekening kleuren. Zo dingen die wel goed lukken. Ze somde er een heleboel op.
En ik deed haar beloven dat ze de volgende keer eens leuke dingen opschrijft…

 

Coco
mama van een gezin met Autisme

 

familie

 

Hoe gaan jullie met broers en zussen om? Wat doen jullie om zo problemen aan te pakken en te bespreken? Ook kwaliteit time met hun is heel belangrijk, wat doen jullie samen om terug te ontspannen?

 

Een gedachte over “Autisme: ook voor broers en zussen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s