Vakantie met een plus kind op de bank.

Toen ik een kind was heb ik weinig zelfstandigheid geleerd, dat dacht ik tot vandaag. Er waren altijd vier beschermende handen boven mijn hoofd, en twee paar ogen die me nauwlettend in de gaten hielden.
Mijn ouders gingen uit elkaar, en zelf toen dat gebeurde en ik verder opgroeide met één afwezige ouder dacht ik niet dat ik zelfredzaamheid had bijgeleerd.

Maar vandaag bekijk ik het anders! Als ik mijn plus tienerzoon op de bank zie liggen voor al die bewegende schermen. Zijn vakantieperiode hier des huizes, en niet elders is zijn andere gezin, is voorbij. En als ik terugkijk op de voorbije tijd kan ik zijn bezigheden lijstje wel heel kort samenvatten: op de bank luieren met zijn multimedia, en in het weekend vader helpen klussen in de garagehallen.

 

To – do list

Oké, hij heeft heel goed geholpen. Dat moet ik toegeven. Er zijn wel enkele bergen werk verzet. Maar buiten die tijd? Was de sofahoek zijn vaste plek.

Die jongen gaat niet uit, niet eens weg naar de film. Niet eens afspreken met zijn vrienden. (Heeft hij die wel? Goeie vraag…) Hij gaat niet op café, niet naar een festival of een fuif. Niets! Hij kruip nog niet eens op de fiets om naar de winkel te gaan om iets te kopen voor zichzelf.

 

Wat ie dan wel doet?

Sociale media zoals; Facebook, YouTube, Playstation, IPhone, … Schermen vol met fel ongezond licht. (Draagt ie al een bril? Nee, nog nét niet, geloof ik!)

 

Wat als er iets stuk is?

Dan moet hij toch naar de winkel? Dat had je gedacht! Tegenwoordig koop je toch gewoon alles handig online? Bol.com vind je gewoon alles met op wat zoekknoppen te duwen. Als je dan een pakket krijgt waar je niet mee tevreden bent omdat je de kleine letters niet gelezen hebt, ja dan vind ik dat je je eigen verantwoordelijkheid moet dragen…

 

Hij moet toch eten?

Ja, als mijn man of ik koken (dat doen we afwisselend) dan maken we eten klaar voor onze andere kinderen. Dus ja, dan is er voor onze plustiener ook een maaltijd bij gerekend. Elke dag van zijn vakantie, en dan bedoel ik élke dag! is er voor hem meegekookt. En dan is zijn bord onder zijn neus geschoven. De eettafel vullen en afruimen moet hij zelfs ook niet doen, want dat doen de kleinsten hier.

Wat een luxe leventje voor hem! Af en toe wat werken in de garage, elke dag driemaal eten onder zijn neus. Niet hoeven op te ruimen. Oh en hij slaapt tot 12u ! Want tot vroeg blijven gamen is zijn favoriet!

 

Wat heb ik als plusmama te zeggen?

Niets! Volgens mijn man is hij volwassen en capabel genoeg.

Het is moeilijk om als plusmama een stem te hebben.

Hij werk niet, ook geen vakantiewerk. Heeft herexamens, waar ik hem trouwens niets voor zie doen…

 

Ben ik gefrustreerd?

Ja! Als je tussen de regels leest, dan heb je door dat ik die hele vakantieperiode dus helemaal niet aan mijn man gehad heb! Want pluszoon die bleef ’s avonds gewoon lekker mee op de bank hangen. Waar mijn man en ik privé gesprekken hielden? Verstopt in de keuken. En ja soms heb je wel eens wat te bespreken zonder dat een tienerzoon dat moet horen!

 

Wanneer is ie naar huis?

Dus nu is zijn bezoekperiode voorbij. Zegt mijn manlief puppysnoetig dat zoonlief gerust nog een paar dagen langer mag blijven.

Geloof me, ik heb elke dag op de kalender afgeteld.

Morgen is het in mijn hoofd feest dat hij eindelijk weg is! En dan stelt mijn man zoiets voor… Ik ben meteen een tiental grijze haren rijker!

 

Dus besluit:

vanavond ga ik vroeger slapen. Ik lig al in bed, alleen, met de laptop op mijn schoot. Zelf rustig een film kijken op tv is me niet gegund. Want als het geen actie of komedie is, en ik al eens wat mag kiezen, dan moet ik ze’n luide commentaar er maar bijnemen. En net vandaag heb ik daar niet meer de nodige energie en enthousiasme meer voor!

Goeienacht!

 

Coco

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s