Ik doe niet meer mee met sociale media! – Janneke

JANNEKE’S eigen mening over sociale media en waarom, hier in een gastenartikel.
Wie herkent haar gevoel en kan zich ook wel vinden
in haar nieuwe kijk op sociale media? 

 

Ik doe niet (meer) aan Pinterest, Snapchat, Facebook of Instagram. Op mijn vakantie sleep ik enkel een camera mee voor mijn eigen fotoalbum, dat ik ter zijner tijd persoonlijk kan laten zien aan wie ernaar vraagt.
Mijn vriend en ik reisden een paar weken door het Midden-Oosten en Whatsapp werd gebruikt om 1 keer in de zoveel dagen onze familie te laten weten dat we nog niet aangevallen waren door een kameel.

Ik heb een paar jaar geleden het gebruik van sociale media vermindert om minder zogeheten “anti-informatie” op me af te krijgen. Dat is informatie die je krijgt zonder dat je ernaar opzoek bent: Door het scrollen door de tijdlijn van je vrienden, automatisch NOS.nl als startvenster te hebben of op je telefoon SnapChat te hebben, ontvang je zodra je de computer openslaat of de telefoon ontgrendeld weer al die anti-informatie: Updates van wat vrienden of vage bekenden doen en bereiken, ellendig nieuws, aanbiedingen, of het idee dat je bepaalde cursussen moet gaan volgend om je carrière te boosten.

 

De redenen voor mij om ervoor te kiezen bewuster te internetten zijn:

  1. Ik kreeg van vrienden vragen om hulp of om weer af te spreken. Ik wil altijd een goede vriend zijn (wie niet), dus ging ik daar constant op in terwijl ik het eigenlijk te druk had of er geen zin in had.
  2. Ik kreeg last van het “gras is altijd groener” complex als ik zag dat andere mensen blijkbaar kunnen werken, studeren én ogenschijnlijk 1000 leuke dingen ernaast kunnen doen. Succesvol, vrolijk, energiek, terwijl…
  3. Ik merkte dat ik snel moe werd en moeite had om te ontspannen. Iedere keer als ik mijn telefoon opende, dwong ik mezelf automatisch de newsfeed te lezen, had ik het idee dat ik productiever moest zijn en dat ik meer moest bereiken in korte tijd.

 

Daarom heb ik simpelweg de brug om bepaalde apps en websites te openen wat vergroot door meer handelingen toe te voegen: Ik heb van NOS niet de app, maar als ik écht geïnteresseerd ben in het nieuws, moet ik het via de browser opzoeken. Andere media heb ik helemaal weg gedaan: Facebook bijvoorbeeld. En echt waar, je hoef niet bang te zijn dat je een event mist of contact met vrienden verliest. De meeste vrienden nodigen mij tegenwoordig via de email uit. Als zij dat vergeten (daar ga ik goedwillig van uit), dan hoor ik het wel via via als ik die of die weer spreek.
De echte goede vrienden denken wel aan je en anders moet je zelf de moeite doen om een bericht te sturen. Zodoende is Whatsapp het enige dat ik over heb gehouden en zelfs die gaat op werk gewoon voor dagdelen op stilte.

Wat het mij heeft opgeleverd is dat ik vooral beter uit kan rusten. Tijdens de pauze loop ik vaak een rondje en dat is een stuk ontspannender dan even op mijn telefoon een artikel lezen dat die avond waarschijnlijk toch op het 8-uur journaal voorbijkomt. Op werkdagen ruil ik al die anti-informatie liever in voor echte informatie – hetgeen ik krijg als ik echt nieuwsgierig ben. Ondertussen hou ik ook die luie middagen dat ik lekker zit te scrollen op 6 verschillende sites. Op die dagen vertel ik mezelf dat ik ook echt even niks hoef te doen. Ik zie mijn vrienden nog steeds vaak genoeg, omdat ik bewuster tijd met ze in plan.

En tot slot:

op vakantie besefte ik hoe gelukkig ik mezelf mag prijzen dat ik op een mooie plek niet bezig ben met het maken van een goede foto.

Begrijp me hieruit niet verkeerd: Het is niet dat ik denk dat mensen die daar wel mee bezig zijn, ongelukkig zijn – totaal niet: Het past alleen niet bij mij. En ik ben blij dat ik me een paar jaar niet mee heb laten slepen door bepaalde sociale normen om dat wel te zijn.

Misschien iets om over na te denken:
Hoeveel anti-informatie krijg jij binnen op een dag?

 

Liefs, Janneke

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s