Toiletbezoeken, gaan vrouwen echt samen naar het toilet?

Je hoort het vaker: Vrouwen gaan samen naar het toilet. Er is me de laatste tijd iets opgevallen wat nogal tegenstrijdig is met deze veel voorkomende uitspraak. Namelijk, wanneer we het niet over een publieke plaats hebben, dan merk ik nl. op dat mensen juist het liefst helemaal alleen naar het toilet gaan. Ook al is de infrastructuur gelijk aan die van publieke toiletten. (Je weet wel, verschillende hokjes naast elkaar.) Ik wou daar nu toch eens het fijne van weten en besloot op onderzoek te gaan.

Klopt mijn idee?

Eerst en vooral geef ik eerlijk mee dat ik geen grootschalig onderzoek deed en dat je me niet mag vastpinnen op eventuele resultaten.

Om mijn veronderstelling te staven deed ik navraag bij een aantal mensen waarmee ik voldoende goed overeenkom om te kunnen polsen naar hun toiletbezoeken. Ik vroeg hen of ze het bijvoorbeeld op het werk of op school vervelend vinden om naar het toilet te gaan wetende dat er andere toilethokjes naast hen zijn. Verrast was ik te horen dat de meeste mensen hier toch wel een zekere geremdheid voelen. Ik ben duidelijk een uitzondering die vind dat naar het toilet gaan een compleet normale aangelegenheid is.

Voor de meeste bevraagden was het zelfs zo dat ze bewust afwachten tot alle toiletten vrij zijn alvorens ze een toiletbezoek brengen. Ze vinden het dan ook uiterst vervelend als er iemand – zoals ik – zo onbeleefd is om toch in het hokje naast hen plaats te nemen. Laat staan dat ze het normaal vinden  om vervolgens ook nog eens een babbeltje te slaan met die persoon. Helaas, daar gaat de theorie dus dat vrouwen samen naar het toilet gaan.

Maar waarom dan?

Dapper zoals ik ben vroeg ik door naar het waarom. Iedereen moet toch naar het toilet, daar hoeft toch helemaal geen taboe rond te bestaan? Wat is het probleem? Ik zie het niet? Daar bleken de antwoorden verschillend te zijn per persoon maar de meest voorkomende redenen:

  • Het is gênant als iemand mij hoort plassen, over de andere behoefte nog niet gesproken, dan is het nog erger als iemand het hoort, laat staan ruikt.
  • Ik heb kinderen, thuis kan ik al niet rustig naar het toilet. Ik vind het gewoon fijn om eens even gewoon wat rust te hebben. Ja, het toilet is soms duidelijk ook een rustoord.
  • Ik wil niet praten op het toilet, voor die 3 minuten dat ik er ben, dan kunnen ze toch best nog even wachten om een babbeltje te doen, niet?
  • Eerlijk? Ik ga naar het toilet om te bellen of een spelletje te spelen, dat hoeft toch niemand anders te horen?

En jij? Hoe zit het met jouw toiletbezoeken? Gezellig met wat andere mensen rondom je, die – indien nodig – het toiletrolletje onder het muurtje heen kunnen schuiven mocht dat nodig zijn of toch liever in alle rust en stilte eenzaam en alleen?

 

Clemsie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s