Dierenmetafoor om doelstellingen in het vizier te houden

Onlangs had ik het er over met een loopbaancoach – die ook perfectionisme coach is – hoe moeilijk is het wel niet om een doelstelling te maken, laat staan om deze te volgen.

 

Dierenmetafoor

De coach gaf me als tip mee om eens te proberen werken met metaforen voor de algemene doelen in mijn leven. Omdat ik er op het internet zelf helemaal niets over kan vinden, wil ik deze tip toch graag delen met jullie.

Het is een niet zo evident om ermee te werken maar het is een mooie kapstok om je prioriteiten op vast te pinnen, volgens mij kan het zeker wel een meerwaarde bieden eens je het duidelijk hebt.

 

 

De giraf

De giraf is een metafoor voor je doelen. Hij staat statig als groot wezen voor je belangrijke persoonlijke doelen. Hij toont de richting aan waar je naartoe moet. Hij zorgt voor je motivatie, het zijn de dingen die voor jou van belang (zouden moeten) zijn.

 

Vogels

Vogels, dat zijn de helpers. Zij helpen de giraf vooruit. Het zijn misschien niet de leuke dingen die echt motiverend werken maar ze helpen je vooruit om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld als je giraf (je doel) is om je verhalen te delen met de wereld (bijvoorbeeld via deze blog), dan zal je daar ook foto’s bij moeten voorzien. Dit doe je misschien minder graag, maar het is op dat moment wel nodig. Een vogel dus.

 

Aapjes

Aapjes staan voor de verschillende afleidingen. Ze brengen de giraf wat in de war, waardoor deze niet meer waar naartoe te gaan. Dit kunnen zowel boze aapjes zijn en dus dingen die op je pad komen die je niet graag doet maar waarvan je het gevoel hebt dat je ze moet doen om de een of andere reden.
Alleen, aapjes kunnen ook erg leuk zijn en leuk, ze trekken gekke bekken of zorgen dat je bij hen wil blijven. Dit zijn de gevaarlijkste aapjes op je pad, ze zorgen dat je dingen doet die je leuk vind waardoor je helemaal van je pad (en dus ook je doelstellingen) afwijkt.

Dit kan bijvoorbeeld het doel van je blog zijn, in dit geval een persoonlijke blog waarbij we de nadruk op het persoonlijke en anonieme aspect willen leggen. Een aapje kan zijn dat we plots ook fashion blogs willen schrijven (omdat we hier voorbeeld ook interesse in hebben), alleen zou dit compleet afwijken van het doel. Dus het is belangrijk om hierover na te denken, is dit dan een aapje of hoort dit bij mijn giraf.

 

 

Het beeld is makkelijk om mee te werken maar anderzijds moet je dan wel eerst gaan definiëren voor jezelf wat je belangrijk vindt en wat je giraf dan wel kan zijn. Dit is nu net wat het werken met deze metaforen moeilijker maakt, maar het zorgt er wel voor dat je op het juiste pad kan blijven eens dit voor jezelf vast ligt.

 

Clemsie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s