OCPS: inzicht in mijn hoofd

Ik heb een obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis, sommige mensen noemen het perfectionisme. Toch ben ik niet de persoon die oog heeft voor detail, sommige mensen zouden me zelfs als slordig en chaotisch durven omschrijven. Veelal iedereen die me kent zegt dat ik veeleisend ben.

 

Orde en rust

Ik streef constant naar orde en rust in mijn hoofd, en dit gaat ten koste van mijn mentale gezondheid. Ik leef vooral vanuit mijn hoofd, mijn connectie met mijn emotie is vertroebelt. Vaak weet ik niet of ik iets voel of denk dat ik het voel. De lijn tussen denken en voelen is zo moeilijk te herkennen voor mij.

Die zoektocht naar orde uit zich op verschillende manieren, op het werk kan dat zijn dat ik plots de drang heb om mijn mails te labelen zodat ik de structuur terug zie of lijstjes maak om de controle te krijgen. Thuis begin ik dan soms impulsief alles op te ruimen, toch lukt het me nooit om het naar mijn gevoel voldoende netjes te hebben en de structuur te behouden. Of ik plan altijd teveel, waardoor ik vaak niet af krijg wat ik af wou hebben. Eigenlijk gaat er zelden een dag voorbij waarop ik geen plannen maakte, en als ik dat niet doe, wordt ik onrustig.

 

Persoonlijk - Structuur

Ik wil structuur zien.

 

Ik heb niet de neiging om dingen in mijn opinie perfect te doen, vaak stel ik dingen uit omdat ik geen zin heb om ze te doen, ook al weet ik dat ik ze eigenlijk zou moeten doen om voorbeeld een goede werknemer of partner te zijn.  

Prioriteiten stellen lukt vaak niet in de praktijk omdat ik liever eerst tijd maak voor de dingen die ik leuk vind, in de hoop dat die de rust in mijn hoofd zullen terugbrengen. Het feit dat ik die dingen waarvan ik weet dat ik ze moest doen dan niet deed, zorgen op hun beurt dan weer voor onrust. En soms is het ook omgekeerd, dan doe ik wat ik zou moeten doen en ben ik onrustig omdat ik geen tijd heb kunnen maken voor wat ik wel leuk vind.

 

Relaties met anderen

Daarnaast vind ik ook dat het mijn taak is om voldoende aandacht te geven aan familie en vrienden, terwijl ik vaak het gevoel heb hier eigenlijk echt geen tijd voor te hebben. Af en toe doe ik dus een effort, dat kost me wat energie maar het geeft me meestal ook wel een goed gevoel.

De energie die het me kost, ligt hem vooral in het feit dat ik steeds het idee heb me te moeten haasten en niet productief te zijn wanneer ik bijvoorbeeld iemand een bezoekje breng.

 

Kortom, mijn hoofd is een plaats vol onrust die ik steeds probeer te ordenen om zo de controle terug te krijgen. Het lijkt een eeuwigdurende spiraal te zijn waar ik vast mee zal moeten leren leven.

 

Clementine

 

Persoonlijk - Spiraal

Een eeuwigdurende spiraal in mijn hoofd.

 

 

Lees meer op Anoniem Jezelf:

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s