Deel 7 : Onze geheime relatie, met autisme.

Anonieme Gastblog van Sophia & JASSper.
Over hun geheime relatie, met Autisme.

 

autism.pngSophia is een anonieme blogger,
partner van iemand met Autisme.
Ze schrijft graag over “ons” :
over de relatie met haar man JASSper.
Omdat ze haar ervaringen wil delen,
anderen wil laten zien dat het wél kan:
een relatie met Autisme.
Voor beide mensen gebruiken we een pseudoniem.
Zo kan Sophia vrijuit vertellen in een reeks van 7 delen.

__________________________________________________________

 

 

Anoniem, uit respect:

Ik zit in een (geheime) partnergroep en daar vinden mensen het vaak mooi wat ik schrijf, al zijn het daar dan heel vaak gewoon berichtjes, het is wel zo dat, wanneer ik begin te schrijven, ik een hele epistel schrijf, …

Ik kan het moeilijk op mijn eigen blog delen, want ja: ik mag van mijn vriend JASSper die dingen wel in die groep zetten, eventueel ook openbaar delen als er echt niets is dat naar mij of hem verwijst. Uiteraard begrijp ik dat wel, er zijn ook dingen die ik uit respect voor hem niet wil delen als rechtstreeks linkbaar met mij of hem.

 

Gevoelig onderwerp:

Ik schreef net over zijn bedplassen een tekst bijvoorbeeld, maar dat ligt nogal gevoelig. Logisch ook. Bij hem houdt dat rechtstreeks verband met overprikkeling trouwens.

Vandaag doet de wasmachine weer overuren, we hadden een heel hectische week en dan… tja… zelfs gewoon een keer als hij wakker was in de broek gedaan deze week, dat was nog niet eerder het geval voor zover ik weet.

Over dat moment gaat die tekst, hij huilde echt daarna thuis en voelde zich echt ellendig. Het is op de bus gebeurd en mensen zagen het ook… Tja, en als bijna 40-jarige man het in je broek doen als men het ziet…

 

Geen agressie, wel open voor communicatie:

Ik heb eigenlijk een partner die niet agressief wordt onder invloed van overprikkeling, hetgeen ik wel heel veel lees. Hij kruipt meer in zichzelf dan, wordt heel verlegen en kropt dan alles op… Tegen mij durft hij gelukkig wel wat meer zeggen, maar ook ik moet het er vaak uittrekken. Ook dat is een kant van autisme, heeft dan meer met zijn karakter te maken, hij heeft geen greintje agressie in zich.

Hij blijft ook steeds open staan voor communicatie, gesprek en kan ook wel genuanceerd denken… Hij leeft wel net zo goed als iedere persoon met ass zonder filter. Hij heeft naast ASS ook hoogbegaafdheid, het kan ook daarmee te maken hebben, ik mis soms nuance bij andere mensen met ass, vaak vind ik ze wel heel zwart-wit denken.

Is het trouwens gek als ik zeg dat hij ass heeft, maar tegelijkertijd ook heel gevoelig is? Gevoelig op een andere manier dan de meesten, maar wel heel gevoelig op zijn manier. En als hij kwaad is op mij, zegt hij dat ook gewoon, hij roept dan niet of zo en wil dan vooral begrijpen waarom ik iets deed wat hij niet vind kunnen of zo. En dan heeft hij daar altijd begrip voor, ik vind dat wel heel mooi aan hem…

 

Begrip en begrijpen:

Zelfs toen ik over iets gelogen had en JASSper dat echt niet kon goedkeuren, had hij heel veel begrip in het waarom ik dat gedaan had. Het had met iets van schaamte van mijn kant te maken. Hij zei toen echt dat hij het wel begreep, maar dat hij gewoon wil dat ik eerlijk ben en dat ik me op zich voor niets moet schamen bij hem. En toen ik dan weer begon te huilen nadat hij dat zei en “oke” zei, nam hij me gewoon vast “ik begrijp wel waarom je gelogen hebt, ik ben niet meer kwaad, maar gewoon niet meer doen, oké?

Ik ben dan zelf als kind mishandeld en kan soms moeilijk begrijpen waarom hij zo lief voor me is. Het is ook zo dat hij eigenlijk zonder oordeel is, dat is een kenmerk van ass en ik vind dat van hem echt prachtig… Het is een van de redenen waarom ik hem zo graag ben gaan zien…

Ach ja…  Hij is ook heel verlegen, maar dan ook heel verlegen. Ik bedenk me de laatste tijd meer en meer: dat hij zichzelf wel heel veel moed heeft moeten inpraten, voor die eerste keer toen hij iets tegen me heeft durven zeggen.

 

Sophia

 

 

__________________________________________________________

Hier ↓ kunnen jullie een aardige reactie achter laten voor Sophia en JASSper, dat vinden we heel sympathiek! Dankjewel voor het lezen!

Zevende en laatste deel in deze reeks: Onze geheime relatie, met Autisme.

 

De volledige reeks Sophia en JASSper lees je hier!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s