Met wie kun je het beste opschieten?

Op de eerste plaats:

Mijn logische antwoord op deze vraag is: mijn gezin, m’n echtgenoot en onze kinderen. De liefde is groot, en we kunnen al eens kibbelen, toch kunnen we elkaar alles zeggen. Vaak kunnen we raden wat de andere denkt, en zelf bij een Ikea kast in elkaar steken komt alles wel op zijn pootjes terecht.

 

De zilveren medaille:

Maar als ik buiten die belangrijke personen in mijn leven, een ander niet voor de hand liggend antwoord mag geven is dat: mijn beste vriendin.

 

Van een andere generatie:

‘Vriendin’ is misschien niet het juiste woord. Want deze persoon is zoveel ouder dan mij, dat ze mijn moeder kan zijn! Haar kleinkind kan mijn zoontje zijn! En toch zijn we twee handen op één buik. Op vriendschap staat geen leeftijd. 

 

Waarom schieten wij het beste met elkaar op?

We delen dezelfde humor. Mijn grappig zijn meestal heel droog of dubbelzinnig. Maar het lijkt wel of zij maar een half woord nodig heeft om ze te snappen. Vaak liggen we samen te kronkelen van het lachen, of hebben onze kaken pijn omdat we het zo leutig hebben.

Ja, we lachen wat af samen. Maar er zijn ook serieuze momenten. Op die tijden kan ik heel mijn hart bij haar luchten. Echt alles kan ik haar vertellen. Ze luistert dan naar me. Met een schouder om op te huilen staat ze dan voor me klaar.

 

24 vriendschap.jpg

 

Ze geeft geen kritiek. Ze maakt geen vooroordelen, zegt me niet hoe ik iets moet doen. Maar ze geeft me wel gepaste raad. Ze wacht tot mijn verhaal verteld is om daarna haar mening zacht te brengen. Of ze zegt hoe zij het vroeger aangepakt heeft.

Ik leer van haar ervaringen, maar evengoed leert zij van mijn getuigenissen. We vullen elkaar aan waar de andere iets mist, we voegen aan mekaar iets toe als een dessert bij een hoofdgerecht: misbaar, maar als aanvulling perfect. Of toch onmisbaar!

 

Loopt het wel eens mis?

Ze heeft een hele tijd in het ziekenhuis verbleven, en toen was ik een van de weinige vriendschappen die bij haar op bezoek ging. Een kaartje, een brief of een tekening, een bezoekje of een telefoontje om te vragen hoe het gaat, die dingen waren voor mij vanzelfsprekend om te doen.
Maar voor haar waren dat toen geschenken die haar donkere gedachten oplichtten. Dat moment is onze vriendschap op de proef gesteld, omdat de nabijheid minder kon zijn. Maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit in bezoekjes, en onze vriendschap heeft die ziekte periode overleefd.

 

Terug op de proef gesteld?

Binnenkort wordt onze vriendschapsband terug op de proef gesteld, want ze gaat namelijk verhuizen. Van een afstand van 5 km, verhuisd ze met haar man naar een rustig plekje aan de kust. Die afstand is niet zomaar even af te leggen met de fiets…

Maar de woorden zijn al uitgesproken: we hebben geen angst voor die kilometers tussen ons in. Die houden ons niet tegen!

 

Ze is een zielsverwant die ik zo’n vijf jaar geleden toevallig vond op een gezamenlijke interesse Facebook groep. Waar anderen in ons hobby clubje ons lieten vallen, bleven wij als maatjes afspreken. En sindsdien is zij diegene waar ik het beste mee kan opschieten!

 

Coco

 

 

>> Meer LEZEN over de Tag: Vragen aan Jezelf
Meedoen? Mail naar anoniemjezelf@gmail.com voor een samenwerking! En schrijf je eigen gastblog voor Anoniem Jezelf! 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s