Geen één passie, is dat verkeerd?

“Je start en stopt wel met veel dingen.”

Een opmerking die in onlangs kreeg en die gewoon de nagel op de kop slaagt. Het is een beetje the story of my life geworden en eigenlijk frustreert het mij helemaal niet, maar mijn omgeving mogelijks wel.

 

Geen vaste hobby

Ik had eigenlijk nooit een vaste hobby of interesses. Als kind was knutselde ik graag, eender wat, ik was best wel een creatief kind, wordt me vaak verteld.

Als jongvolwassene, was het sporten dat ik veel deed. Ik deed dat meestal samen met mijn partner, waardoor het leuk was. Nu hou ik niets van sport vol, eigenlijk moet ik toegeven dat ik het zelfs niet meer leuk vind. Het is lastig, ik ben moe en heb al zoveel prikkels te verwerken, het is er teveel aan. Ik probeer het soms wel want het is gezond en goed voor de lijn, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het telkens weer opgeef.

Ik grijp nu steeds meer en meer terug naar het creatieve, net als kind weer eender wat. Waardoor ik binnen het creatieve luik ook van de hak op de tak spring en het dus lijkt alsof ik elke hobby weer opnieuw aan de haak hang.

Soms voelt het alsof ik een opgever ben, dat ik gewoon op mijn tanden moet bijten om iets vol te blijven houden. Hoe ga ik anders ooit iets echt goed kunnen of ergens bij horen. Maar ik heb zoveel interesses en ik wil die allemaal een plaatsje in mijn leven kunnen geven.

Een andere keer denk ik dan dat ik eerder zoekende ben. Ik wil dingen proberen omdat ik ze zie bij iemand anders en het leuk lijkt. Ik probeer dat dan, soms is het leuk en soms moet ik soms toegeven dat het niet bij mij past. Een andere keer vind ik het leuk tot ik het goed genoeg kan, dan is het plezier eraf.

 

Passie

Ik ben zo jaloers op mensen die zo die ene passie gevonden hebben, dat kunnen volhouden, daar voldoening in vinden. Kijk naar die gedreven danser, die persoon die alles zou opgeven voor zijn of haar job (en het waarschijnlijk niet eens als werken ziet omdat hij het zo graag doet) … Man, dat lijkt me zo leuk om dat te hebben.

En toch … ik hou van de variatie die ik heb, van de vele dingen die ik graag doe. Sinds kort ben ik dat ook steeds meer beginnen aanvaarden. Misschien moet ik niet langer meer zoeken naar die ene passie, misschien is het net leuk dat ik zoveel dingen graag doe.

Weet je, iemand met een enkele passie, die kan misschien maar één iets heel goed. Maar ik kan dan misschien niets echt heel goed, maar ik kan wel veel dingen. Ik kan daardoor meepraten over veel dingen en het interesseert me ook oprecht, ik kan me uitleven, heb variatie … het past nog eens bij mezelf. Misschien ben ik wel een creatieve generalist, een multipotential zoals Emilie Wapnick het noemt. Waauw? Zou dat kunnen?

 

Clemsie

 

Een gedachte over “Geen één passie, is dat verkeerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s