Onze geheime relatie, met Autisme. Deel 1.

Anonieme Gastblog van Sophia & JASSper.
Over hun geheime relatie, met Autisme.

 

autism.pngSophia is een anonieme blogger,
partner van iemand met Autisme.
Ze schrijft graag over “ons” :
over de relatie met haar man JASSper.
Omdat ze haar ervaringen wil delen,
anderen wil laten zien dat het wél kan:
een relatie met Autisme.
Voor beide mensen gebruiken we een pseudoniem.
Zo kan Sophia vrijuit vertellen in een reeks van 7 delen.

__________________________________________________________

 

Mijn partner is net iets specialer, anders.

Ik heb een vriend, een man, een partner… en hij is net iets specialer dan een andere man. Niet alleen omdat ik hem de liefste vind en ik hem enorm graag zie, maar ook omdat hij autisme heeft. Onze relatie had een zeer lange aanloop en ik ben dan ook zijn eerste, echte vriendin. Ook dat heeft met zijn autisme te maken.

 

Ik wil tips en ervaringen. Geen kritiek!

Waarom ik dit wil schrijven? Omdat ikzelf het advies kreeg JASSper te verlaten van zodra ik wist dat hij autisme had. Ik kwam terecht in een partnergroep voor mensen met autisme op Facebook, en iemand zei letterlijk “Ren, nu het nog kan.” Nu ja, dat was niet wat ik wilde horen, ik wilde vooral tips en ervaringen uitwisselen.
Ik vond gelukkig een andere partnergroep, eentje die toch wat positiever benaderd wordt. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn, dat is het overigens in geen enkele relatie en dat komt er zeker ook aan bod, maar we wisselen wel tips uit bij bijvoorbeeld overreactie van onze partners door overprikkeling.

 

Groeien naar elkaar toe…

Ik leerde JASSper kennen toen ik zelf aan het rouwen was om twee heel belangrijke personen in mijn leven. Dus mijn leven stond op dat moment geheel op zijn kop. Ik voelde me vrij snel op mijn gemak bij hem. Hij straalde een rust uit die ik leek over te nemen als ik in zijn gezelschap zat.
Ik vond hem toen al anders dan de doorsnee man, hij was duidelijk in mij geïnteresseerd, maar op een heel andere manier. Hij vond de dingen die ik zei interessant, maar wilde duidelijk niet met mij naar bed of iets in die aard, maar dat was voor mij prima. Ik had geen nood aan een nieuwe relatie en toch groeide ik op die manier langzaam naar hem toe… hij ook naar mij.

 

Mannen die prikkels ontvangen:

Ik kende hem zo een twee maanden toen ik al een vermoeden van autisme had. Door mijn job ken ik daar wel iets van en ook mijn stiefbroer heeft het. Natuurlijk is iedere persoon met autisme anders, maar rond die periode zei hij ten eerste dat ik hem even met rust moest laten, want meerdere prikkels tegelijk kan hij niet goed verwerken, en ten tweede zei hij ook iets van dat hij indirecte boodschappen niet begrijpt en je hem alles letterlijk moest zeggen.

Nu ja, vriendinnen zeiden dat het eerder typisch mannelijk was, maar iets in mij zei dat dit meer was dan “typisch mannelijk”.

Ik moet ook zeggen dat de mannen die ik tot dan toe gekend had toch meerdere prikkels tegelijkertijd konden ontvangen en bovendien ook meer subtiele hints begrepen. Als ik tegen JASSper zeg “dat lukt niet”, vangt hij niet op “probeer jij eens?”, maar denkt hij echt enkel “dat lukt haar niet.”
Het is dan niet dat hij niet wil helpen, want als ik vraag “help je even?” zou hij bij wijze van spreke alles laten vallen en meteen in actie schieten.
Dat is iets dat ik leerde: een relatie met iemand met autisme leert je wel veel duidelijker en concreter communiceren.

 

Sophia

 

 

__________________________________________________________

Toch duurde het nog een hele poos voor ze hem de vraag stelde of hij een relatie zag zitten. Zijn reactie hierop lezen jullie in haar volgend stukje. Elke woensdag en zondag zal er een artikel van Sophia online komen, met zeven stukjes lees je dus zo’n vier weken mee! 

Volg ons op Facebook of Instagram!
Of gewoon gratis up-to-date in je inbox van je mail! ->

 

Hier ↓ kunnen jullie een aardige reactie achter laten voor Sophia en JASSper, dat vinden we heel sympathiek! Dankjewel voor het lezen!

 

Een gedachte over “Onze geheime relatie, met Autisme. Deel 1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s