Hoofdpijn en de impact op een leven.

Ik was nog heel jong toen ik begon last te krijgen van hoofdpijn aanvallen, een jaar of zes was ik als ik me niet vergis. Toen ik nog kind was, kon je het zien opkomen, ik werd eerst heel bleek, vervolgens kreeg ik het warm en werd ik rood, toen kwam een hoofdpijnaanval. Nu komt het minder duidelijk op, of ik ben het contact met mijn lichaam verloren waardoor je het minder snel merkt, hoewel, mijn omgeving ziet het tegenwoordig ook niet opkomen.

 

Hoofdpijn

Het heeft heel lang geduurd om te achterhalen welke soort hoofdpijn ik precies had, was het spanning, migraine, clusterhoofdpijn. Uiteindelijk kreeg ik een jaar of 10 geleden het label migraine toegewezen van een neuroloog. Tot op de dag van vandaag twijfel ik bij elke aanval of het dit keer migraine is of spanningshoofdpijn. De ene keer helpt een migraine remmer (gelukkig meestal wel), de andere keer niet.

Preventief kreeg ik ook al heel wat medicatie, maar steeds had ik meer bijwerkingen dan ik er baat bij had. Nu hou ik het bij medicatie nemen op het moment van de aanval, maar dit helpt niet iedere keer. Lastig want zo’n aanvallen komen meestal ongelegen. Nu ja, wanneer komt pijn eigenlijk wel gelegen?

 

Een aanval

Ik kan er bijna vanop aan dat het moment dat ik eens plannen gemaakt heb, ik hoofdpijn zal krijgen. Of zo voelt het tenminste, ik besef ook wel dat ik veralgemeen natuurlijk.

Een ander moment waarvan ik zeker kan zijn van pijn is nadat ik yoga beoefend heb. Hoe stom is dit? Eigenlijk moet het ervoor zorgen dat ik me goed voel, minder gespannen ben, mijn lichaam aandacht en ruimte geef en het resulteert in pijn. Volgens de artsen omdat de ontspanning in vergelijking tot mijn spanningsniveau’s te groot is, pff.

 

Beheersen of loslaten

Met zo’n verhaal kom je op een punt waarop de angst voor pijn je leven begint te beheersen. Kan ik wel nog sporten? Kan ik wel nog plannen maken? Zou ik het niet beter rustig aan doen? Uiteindelijk moet je wel leren luisteren naar je lichaam, maar wat als mijn lichaam niet mee wil met mij?

Nu ben ik op een punt aan het komen waarop ik dit weer wat wil loslaten, het nemen zoals het komt, met of zonder pijn. Minder koppig proberen zijn en toch maar meteen een pilletje nemen bij pijn, of het nu migraine is of niet, vaak helpt het. Misschien moet ik ook proberen om in het algemeen wat meer rust in te bouwen in mijn leven waardoor de pijn hoe dan ook minder zijn kop komt opsteken.

Hebben jullie ervaring met hoofdpijnen? Eventueel tips voor mij?

 

Clementine

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s