Onmacht bij ouderschap

Geschreven in ons anonieme concept.

 

Op het nieuws hoor je het toch wel regelmatig: ouders die hun kind vermoorden of iets aan doen. En een ieder heeft hier weer een mening over, ja ik ook maar ik denk niet de mening die de meeste ouders hebben.

Je kind iets aan doen, natuurlijk is dat iets verschrikkelijks. Zo was er afgelopen week weer een nieuwsbericht over een vader die zijn kind van 1 jaar uit het raam heeft gegooid.

Keer op keer raken deze berichten me, natuurlijk sneu voor het kind. Maar niet alleen voor het kind, ook voor de ouders. Want je kind pijn doen, doe je niet voor de lol.

 

Het ouderschap vind ik soms echt een hel. En regelmatig vraag ik me af waarom ik zo nodig moeder wou worden. Laatst nog een paar nachten dikke strijd met mijn zoontje omdat hij niet wou slapen ’s nachts. Lief zijn, nabijheid beiden, boos worden, dreigen met straf niets hielp dat hij toch weer ging slapen.
Wat voel ik me op dat moment een slechte egoïstische ouder, ik wil gewoon slapen en ook dat hij gaat slapen ieder in een eigen bed. Toen heb ik wel gedacht ik gooi je wel van de trap af dan heb je een reden tot huilen of  misschien stop je dan wel met dit enorm vervelende gedrag. Ik heb het niet gedaan, maar ik snap dat er ouders zijn die geen steun krijgen van andere ouders en het daarom uit onmacht wel doen.
Blij met mijn partner die me steunde en er voor me was, maar we zaten er beide doorheen en waren er écht beide klaar mee geen idee hoe het moest stoppen en wat nou het beste was.

Ook dacht ik, ik gooi mezelf wel van de trap af in de hoop dat ik dood ben want ik trek het niet meer.

 

De kleine boef kan er ook niets aan doen dat weet ik ook echt wel, hij doet het met een reden omdat hij bang is, onveilig voelt of gewoon niet wil slapen. Hij heeft het de dag erna wel door doordat hij geen filmpje mocht kijken en geen snoepjes mocht, maar deed het in de avond/nacht er op net zo goed weer. Overdag lekker aan het spelen, maar mijn lontje is al op voordat de dag was begonnen waardoor leuke dingen samen doen me enorm veel energie kost.

Ik wil graag een lieve moeder zijn, wil dat hij me lief vind en later me geen dingen verwijt. Maar wat zou ik ook graag een lief leuk gezellig rustig kind willen hebben. Leuke dingen samen met hem doen en de echte liefde willen geven.
Dan vraag/lees ik in diverse Facebookgroepen hoe andere ouders het doen. Waarop ik vooral lees, rustig blijven, nabijheid bieden, er zijn voor je kind, samen slapen in bed, vooral niet boos worden. Waardoor ik me een nog slechtere ouder voel.
Ik wil gewoon slapen in de nacht in mijn eigen bed, zodat ik overdag een langer lontje heb als hij overdag weer eens vervelend is. En energie heb om samen leuke dingen te doen. Maar blijkbaar ben ik een van de enige ouders met een behoefte voor tijd voor mezelf en rust.

Echt respect voor alle ouders waarbij dat lukt hoor en ik zou het ook graag zo willen, maar snap echt niet hoe sommige ouders dat doen. Er is toch meer dan alleen te leven voor je kind.

 

Even terug komen op de nieuwsberichten. Ouders die hun kind wat aan doen, vaak uit wanhoop omdat ze gewoon willen dat hun kind stopt met het gedrag wat ze doen, omdat hun lontje op is en ze er niet meer tegen kunnen. Ze voelen zich waarschijnlijk daarna enorm schuldig, maar het gebeurd.

Ik wil het niet goed praten. Maar misschien moeten we met z’n allen een beetje meer er voor elkaar zijn, meer laten merken dat het ouderschap niet altijd perfect en leuk is en misschien moeten we elkaar eens wat meer steunen in plaats van verwijten. En niet zeggen joh het is een fase gaat wel weer over, maar juist er voor diegene zijn, een luisterend oor bieden en écht er voor die ander zijn.

Want het ouderschap is soms een hel en door steun en erkenning te krijgen wordt het niet ineens de hemel, maar wel een stukje draagzamer.

 

Hoe denk jij over het ouderschap?

 

Anoniem

 

Een gedachte over “Onmacht bij ouderschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s