De contradictie van waardevol.

Een eind geleden schreef Coco een tekst over het feit dat haar zoontje teleurgesteld was omdat zus een verrassing kreeg (voor haar lentefeest) en hij niet, terwijl hij dat wel verwacht had. Ze eindigt met het feit dat ze haar kinderen meer luxe gunt en wel beseft dat het materiële niet alles is. Net daar wil ik even op inpikken en haar (maar jullie ook) vertellen waarom ik het belangrijker vind om kinderen ervaringen te geven, eerder dan geschenken.

 

Materiële zaken

In deze wereld zijn we allemaal gehecht aan materiële zaken. We hebben steeds meer, we willen steeds meer en we hebben ook het idee dat we steeds meer moeten hebben om mee te zijn. Als ik in onze omgeving kijk, zie ik kinderen met dusdanig veel speelgoed dat ze zelfs niet meer weten wat ze allemaal hebben. Ze spelen niet meer met alles en kennen de waarde niet meer van alles. Ik geef het toe, bij ons thuis is het niet anders. Ook als kind was het voor mij niet anders.

En toch, wat ik als kind (en zelfs als volwassene) ooit als geschenken kreeg van anderen, dat is me niet allemaal bijgebleven. Vaak weet ik ook helemaal niet meer wat ik van wie kreeg, al helemaal niet meer wat ik in mijn kindertijd kreeg.

 

Herinneringen

Een aantal jaar terug is mijn oma overleden, dat deed me veel verdriet. Dat is ook het moment waardoor ik besefte dat wat ik ooit kreeg van haar er eigenlijk niet toe doet. Want toen werd me duidelijk dat er iets veel belangrijks is dan al die materiële zaken, iets wat wèl bijgebleven is, zelfs van de tijd dat ik nog een klein meisje was. De herinneringen, de mooiste geschenken die ik ooit kreeg.

Zo weet ik nog dat ik elk jaar met mijn oma naar het bos ging en kastanjes ging rapen, dat ze vaak zelfgemaakte frietjes of smoutebollen voor ons maakte. En dat, dat is toch zoveel mooier dan al dat speelgoed of de mooiste kleertjes? Dat is wat ik wil voor mijn kind, zo’n band met de grootouders, zo’n herinneringen aan ons later. En dat kan geen geld van de wereld kopen en is duizend maal meer waard.

De grootste contradictie van dit alles. Wat veel geld kost, dat vergeet en wat eigenlijk niets kost, dat gaat een leven mee.

 

Liefs

Clementine

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s