Week 6: Ook mindere aspecten!

Omarm ook die mindere aspecten van jezelf!

 

Van Cherryl haar zesde dag Challenge moet ik ook even dieper ingaan op twee minder goede aspecten van mezelf. Jezelf kennen, ja dan moet je ook eens kijken naar je negatieve punten, geloof ik. Dat hoort erbij. Ik moet ze niet meer ruimte geven, maar ze wel accepteren en verder gaan met mijn sterke punten!

Door de weken heen zijn ook mijn minder goeie karaktertrekken naar voor geschoven. Ik denk de laatste tijd bewuster na bij mijn zelfbeeld. Mijn zelfvertrouwen is al voor een groot stuk gegroeid, maar ik ben me ook bewust van die kleine donkere kantjes… En ja, ik accepteer ze, want ze maken me ook tot de persoon die ik vandaag ben.

 

Ik duw mensen gemakkelijk van me af:

Het lijkt al eeuwen geleden, maar ik herinner me mijn postnatale depressie bij onze eerste zoon erg goed… Er is een moment geweest dat ik voor de zoveelste keer op de bank zat te huilen. Baby zoonlief eindelijk slapend in zijn park, met de lege melk fles naast zich. Mijn borsten deden pijn van de gestopte borstvoeding, en ik had geen sprankeltje energie meer over van het kersverse moederschap.
Echtgenoot was beneden in de garage aan het werk, ik hoorde de bel wel maar gaf er verder geen aandacht aan. Plots stond zijn nicht naast me, een moeder van drie. Ze zag de tranen op mijn wangen, gezwollen ogen, en toch zei ze amper een woord. Ze nam me in haar armen en zo omhelsde ze me stevig.
Ik herinner me niet zo goed meer of we een lang gesprek gehad hebben. Maar ik weet wel nog dat mijn intense was om haar weg te duwen. “Bemoei je er niet mee, wat weet jij nu hoe ik me voel.” Dat had ik willen roepen.

Ze heeft veel voor me gedaan in al die jaren. Ik heb het nooit beseft, nooit dank u wel gezegd, omdat ik er niet bij stilstond. Gisteren stond ze hier onverwachts op de stoep. Het was al die jaren geleden… Maar ik heb haar nu terug omhelst, een dikke welgemeende knuffel, net als toen!

 

Ik zeg altijd dat ik weinig vriendinnen heb. Maar misschien moet ik terug eens beter gaan rondkijken, en opmerken dat ik inderdaad wel meer goeie vriendschappen om me heen heb. Ik moet ze alleen meer toelaten…

 

11 mindere aspecten acc

 

Ik ben te kritisch:

In onverwachts bezoek, in collega’s, of in eigen familie en vrienden. Ik zie negatieve dingen en hamer daar vaak te erg op door. Ik mijn hoofd, daar draait alles als een molen steeds door.
Die persoon rook niet aangenaam, wat voor een keuze heeft die nu gemaakt, kan hij nu niet beter dan dat? Zulke dingen, ik kan het moeilijk verwoorden. Maar begrijpen jullie me?

Ik ben te kritisch. Ik weet dat een persoon niet perfect kan zijn, maar hun negatieve punten vallen me extra op. Ik kan het moeilijk aanvaarden, ik kan er niet mee om. Hoe gaat zij om met haar kinderen, zo’n echtgenoot zou ik echt niet willen, dat gedrag kan echt niet door de beugel. Ergernissen stapelen dan op, omdat ik het anders zou doen. Omdat mijn visie en mening op dat iets anders is.

Ik vergeet dan door hun bril te kijken. Vergeet te bedenken waarom ze zo handelen, of denken. Want meestal zit er wel een verhaal achter, of ze weten gewoon niet beter.

 

 

Zoekend naar evenwicht:

Soms is jezelf afsluiten ook goed. Niet wakker liggen van anderen hun problematiek, want ander slaap ik toch zo slecht. Alleen maar denken aan mijn eigen huisje en gezin, dat geeft al gepieker genoeg. “Ieder zijn huisje heeft een kruisje” is hier het spreekwoord in België. Zeggen ze dat ook zo in Nederland? Je weet nooit wat er achter een gesloten deur afspeelt…

Maar ik kan het niet zomaar, me afschermen van andere mensen. Ik ben te sociaal en zorgzaam. Mijn hart is inderdaad wat te goed. Ik wil altijd goed doen voor een ander. En dat keert me vaak verkeerd terug… Ik zit te erg in met hun, geef om de mensen in mijn omgeving.

Mijn hart is van goud, maar ook breekbaar.

 

Het is een evenwicht vinden, en weten welke mensen het waard zijn om in mijn omringde muur rond mijn hart binnen te laten. Laat ik dan maar kritisch zijn, dat is oké.

Mijn mindere aspecten mogen er ook zijn. Ik accepteer ze.

 

Coco

 

 

 

Cherryl Challenges

Dankjewel Cherryl! Dankzij jouw Challenges ga ik hier echt dieper over nadenken… Ik leer elke dag wel iets bij, maar deze lessen zijn echt wel intens! 

Ook gratis elke dag een mailtje ontvangen met een uitdaging? Schrijf je snel in! Je krijgt begeleiding, aanmoediging, nota’s en je kan ook meelezen op haar blog

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s