Week 4: Gratis advies!

Niet-werkende adviezen

 

“Nee, doe dat maar niet!”

Er zijn altijd mensen geweest die me tegenhouden om te groeien. Die vinden dat het niet nodig is om risico’s te nemen: “Dat is gevaarlijk, dus doe het maar beter niet!
Zo mensen blijven liever in hun cocon. Is het daarom veiliger, aangenamer in hun eigen coconnetje? Nee, maar ze zijn bang om stappen eruit te zetten.

Een vrouw wiens haar man haar mishandelde, bleef bij haar man. Omdat ze bang was voor zijn reactie als ze het zou uitmaken. Na maanden twijfelen heeft ze toch de stap gezet. Nu is ze een gelukkige dame die zelfstandig haar nieuw idee kan uitwerken. Ze verdient goed, en kan binnenkort haar zaak zelfs uitbreiden.

Zo kan ik ook een voorbeeld geven. Ik wou een diploma bij studeren die buiten de visie van mijn job stond. “Waarom moet je dat doen?” Ze begrepen het niet dat ik mijn horizon wou uitbreiden. Niet nodig volgens hun, ik had toch al die vaste job. Blijf lekker tussen de shit en de problemen werken, waar je je niet thuis voelt en niet begrepen wordt.

Want de stap naar onzekerheid, iets nieuws, het onbekende is groot.

Ik heb de stappen wel gezet, en ben nu op een werkplek waar ik kan fier zijn op mezelf.

 

09 advies Week

 

Ik vraag niet graag advies.

Alleen aan goeie vriendschappen zal ik die vragen, omdat dat personen zijn die me kennen. En me ook zullen aanmoedigen!

Val ik op mijn bek bij de keuzes die ik maak, zal ik niet blijven liggen. Ik klaag het wel eens graag van me af, en ik sla ook wel eens met de deuren. Ik zal gaan huilen op mijn bed, of verstop me in de badkamer. Maar de dag nadien sta ik op, en ga ik door!

Eruit leren, uit je fouten, uit wat op je pad komt. Zo doet een mens levenservaring op, en mensenkennis.

Doe je niets, kan je ook niets misdoen. Maar wat heb je daaraan?

 

woman-3355957__340

 

Ik vraag wel vaak: “Hoe zou jij dat doen?”

Benieuwd naar hoe een andere persoon dat zou aanpakken. Hoe zijn of haar kijk is op iets. Tips zijn vaak altijd welkom, en je kan dan nog je eigen draai er aan geven. Iemand kan iets helemaal op een andere manier zien dan jij! En daar kan je dan uit leren.

 

 

Waar haal ik advies in? Wie vraag ik om advies.

-> Een vraag uit de 10 Daagse Bewust Jezelf Zijn Challenges van Cherryl.

  • Waar ik veel advies aan vraag is aan leerkrachten. Daar hebben we de laatste jaren al de meeste steun aan gehad als het op opvoeding van de kinderen aankomt. Ze weten wat ze doen, zien je kinderen naast jou als ouder de meeste uren op een dag. Hebben een band met je kind. Dus ze spelen een belangrijke rol.

Met alle leerkrachten van onze kinderen hebben we een goeie vertrouwband opgebouwd. Dat is echt heel belangrijk. En daar vind ik mijn meeste advies!

  • Ook de huisdokter is een vaste advies en informatiebron. Vooral over gezondheid. Maar zeker onmisbaar. Een andere band, maar ook vol vertrouwen.
  • Aan mijn werk collega’s vraag ik weinig advies. Ik hou mijn werk en privéleven graag gescheiden. Ze hoeven niet teveel te weten over onze situatie thuis. En er zijn ook zoveel verschillende persoonlijkheden bij ons in het team. Karakters die anders niet met me in contact zouden komen. Gezinnen die er heel anders uitzien dan de onze, en die heel andere waarden dan ons belangrijk vinden. Op het werk kunnen we samenwerken, maar in het echte leven zou ik hun nooit om advies vragen.
  • Ik vraag het meeste advies aan mijn man. Zijn mening is me heel belangrijk. Niet alleen over hoe iets werkt, of hoe ik eten moet koken. Maar ook om financieel advies, of professionele tips. Wij zijn twee handen op een buik, en toch kijkt hij soms anders naar dingen. We leren elkaar bij, vullen elkaar aan. En zijn toch ieder op zich een andere persoonlijkheid.

 

Elk advies is persoonlijk. Advies krijgen, aanvaarden is soms moeilijk. We moeten leren luisteren. Leren. Maar advies geven is ook niet eenvoudig. We bedoelen het vaak goed, maar wordt verkeerd ontvangen. En zo blijft het als een cirkel telkens op hetzelfde neerkomen…

 

 

Aan wie vraag jij advies? Hoe ga jij om met goed bedoelt advies die helemaal niet naar je zin is? Krijg je die wel vaak?

Liefs, Coco

 

 

Cherryl Challenges

Dit was dag 4 van de 10-daagse Cherryl Challenges.
Lees ook mijn vorige artikels waarin ik haar uitdagingen in de kijker zet,
maar waarin ik ook heel persoonlijk naar mezelf kijk!
Meedoen? Kan jij ook gratis! Via deze link, krijg jij elke dag begeleiding
bij de persoonlijke groei naar een beter zelfbeeld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s