Digitale detox, hoe pak je dat aan?

Krijg je jouw eigen digitale kast niet georganiseerd? Heb je net als ik een overvolle mailbox? Of wordt je geleefd door sociale media? Ben je vergroeid met je mobieltje en lukt het niet meer om van het echte leven te genieten? Snap je dan ook niet waarom het leven van iedereen zoveel mooier lijkt dan dat van jou?

Er zijn 1001 redenen te vinden waarom een digitale detox een goed idee kan zijn. Wat je ook drijft, ik geef hier enkele tips die voor mij werken om van die digitale detox een feit te maken.  

 

Mailbox

Ken je dat, zo’n overvolle mailbox? Honderden e-mails in je inbox, geen overzicht, de belangrijke dingen gaan verloren tussen allerhande nieuwsbrieven en je snapt niet waar het nummertje van die ongelezen mails vandaan komt, want ze zien er op het eerste zicht allemaal gelezen uit. Bij mij was dit dus het geval. Het gevolg, chaos, zowel op mijn scherm als in mijn hoofd. De mails bleven erbij komen en ik zag er geen beginnen aan en toch heb ik dit opgeruimd gekregen. Ik deel graag even mijn stappenplan.

 1. Verwijder alle nieuwsbrieven
 2. Maak folders aan, zo creëer je structuur
 3. Gebruik de structuur van de folders om je mails te labelen (dit kan met vlaggetjes in outlook of met labels in Gmail)
 4. Sleep nu al je mails met een bepaald label in de bijhorende folder, doe dit tot je inbox zo goed als leeg is. Enkel mailtjes die je nog moet behandelen mogen blijven staan.
 5. Als je een mailtje behandeld hebt, sleep het voortaan meteen naar de juiste folder.
 6. Krijg je nu nog nieuwsbrieven binnen, schrijf je uit.

Social media

Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest … de meesten onder ons kunnen zich geen wereld meer voorstellen zonder. Handige tools om in contact te blijven met mensen rondom ons, om dingen te ontdekken, nieuws en interessante weetjes te volgen, evenementen te ontdekken … maar ook om dingen te delen en likes te scoren. Elke like die komt, geeft je meteen een gelukzalig gevoel, toch voor even.

Ik vroeg me af of het zijn doel wel dient, waarom gebruikte ik dit eigenlijk? Ik merkte al snel dat ik dagelijks doelloos door mijn feeds heen scrolde, meerdere malen per dag. Waarom eigenlijk? Ik denk om een of andere onrust kwijt te raken, alleen dat werkt niet. Delen, dat deed ik ook veel, ja voor de likes maar ook dit lijkt me nu niet zo nuttig want een echte meerwaarde geeft dit niet, toch?

Jep, je kan het al raden, ik besloot hier dus te consuminderen, maar mijn profielen verwijderen? O jee, dat lijkt me een stap te ver. Ik dacht na over wat ik wil bereiken via deze en ging aan de slag. Dit is wat ik deed:

 1. Nagaan voor mezelf wat ik wil bereiken via deze media, in mijn geval interessante lectuur vinden op het net
 2. Profielen van media die je niet meer gebruikt verwijderen (geen reden toch om die dan te behouden?)
 3. Gezien het niet mijn doel was om informatie te delen, besloot ik om zoveel mogelijk informatie weg te halen (wat dat is kan je zelf bepalen afhankelijk van de reden waarom je die sociale media wil gebruiken)
 4. Profielen niet meer publiek delen, elke social media toepassing heeft wel een manier om dingen enkel te delen met de mensen die je zelf kiest
 5. Defrienden, unliken en unfollowen
  • Mensen die je niet kent en of maar enkele keren in het echt gezien hebt 
  • Mensen die je al langer dan twee jaar niet meer gehoord of gezien hebt 

Paswoorden

Digitale veiligheid is ook meer een ding aan het worden, steeds meer en meer paswoorden lekken. Mensen gebruiken te vaak hetzelfde paswoord voor alles. Wil ik mijn digitale identiteit kunnen behouden, leek het mij dan ook interessant om al mijn paswoorden te herzien, voor alles iets anders. Nu ik toch bezig ben met mijn digitale opkuis, het ideale moment om dit te bewerkstelligen, maar, wat is een veilig paswoord?

Lange paswoorden met veel verschillende tekens, hoofdletters en cijfers zijn vaak veiliger. Alleen jammer dat ze moeilijk te onthouden zijn. Daarom zijn zinnen goede paswoorden, wat dacht je misschien van een zin uit een liedje of een quote?

Overal hetzelfde paswoord gebruiken is dan ook weer niet veilig en voor alles een nieuw paswoord uitvinden en onthouden lijkt me ook wel een onmogelijke opgave. Gelukkig bestaan er paswoord managers, het zijn toepassingen die je kunnen helpen om je paswoorden te beheren maar ook bij het maken van paswoorden. Jep, zo eentje schaf ik me dus aan.

 

Heeft dit harde werk nu een nut gehad? Ben ik nu minder vergroeid met mijn mobieltje? Neen, nog niet maar als ik deze zaken nu gebruik, doe ik het al een stuk bewuster en minder dwangmatig of doelloos. Dat lijkt me het ideale begin van een goede balans.

 

liefs,

Clementine

 

19 pinterest

 

Andere artikelen lezen van Clemsie.
Zoals: Gewoon nog eens gek doen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s