Openheid, grote smart of een groot hart

Ik heb een open persoonlijkheid, dat wil niet zeggen dat ik mensen zomaar op een ongepaste manier mijn mening deel of botweg vertel wat ik van hen denk. Dat wil ook al helemaal niet zeggen dat ik al mijn grootste geheimen zomaar aan jan en alleman vertel.

Mijn openheid is voor mij een manier om dichter tot de ander te komen. Waardoor ik voor hen een opening maak om ook een band met mij te kunnen opbouwen, al hoeft dit laatste niet altijd het geval te zijn.

 

Grote smart

Veel mensen zeggen dan dat ik naïef ben, te vaak geloof in het goede van mensen en dat die dit vroeg of laat zeker tegen me zullen gebruiken. Lang heb ik dit geloofd en ben ik voorzichtig gebleven.

Ook door mijn onzekerheden, angsten en misschien ook door lessen die ik in het verleden heb geleerd, is die voorzichtigheid toch goed gebleken.

Maar toch voelt het niet altijd juist om me zorgen te maken. Ik wil kunnen zeggen wat ik denk of voel in een situatie, niet doen alsof en ik besef ook goed dat mijn gevoelens van mij zijn en een beeld geven aan mijn realiteit.

 

Groot hart

Daarom wil ik me terug meer open stellen om dit stukje van mijn persoonlijkheid terug optimaal te benutten. Mijn gevoeligheid is soms valkuil maar het is vooral een sterkte. Dat is de laatste jaren voor mij toch gebleken.

Dankzij mijn openheid kan ik goed samenwerken met verschillende mensen. Zij leren mij kennen en weten dat ze me mogen vertrouwen, dit zorgt ervoor dat ik eervol met hen kan omgaan en omgekeerd dat ze mij gaan respecteren. In het samenwerken houdt ik dan ook rekening met wie zij zijn.

 

Misschien is dit wel de truc om het goed te doen, evenwicht vinden tussen de openheid en kwetsbaarheid, tussen vertrouwen en alertheid. Optimaal gebruik maken van de gevoelige antennekes die we gekregen hebben bij onze hooggevoeligheid.

 

Clemsie

 

 

Lees hier minstens 10 andere artikelen van Clementine!

WIE is Clemsie? Dat lees je hier!

 

01 groot hart
Pin ons op Pinterest!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s