Klusjes doen

Steeds vaker merk ik als ik bij mijn ouders ben, hoe vaak ik word gekwetst maar ook de bevestiging krijg van de dingen die ik vroeger al miste. Al was ik me er toen wellicht niet eens zo bewust van als nu.

 

Wij gaan niet mee, te druk.

Zo was ik er afgelopen weekend. We zouden naar een evenement in de buurt gaan. Mijn ouders wouden niet mee. Nee te druk. En waarmee? Met bosmaaien, verven, de was oftewel huishoudelijke taken en klusjes die ook best die middag of de dag erna hadden gekund.

 

Mee helpen…

Mijn broertje wou wel mee, maar moest eerst grasmaaien van mijn vader anders mocht hij niet mee. Mijn hart brak, hij is 20 jaar. En ja hij kan best klusjes doen in huis, maar wordt hierdoor wel belemmerd om dingen met vrienden te doen of zoals nu met mij.
En eigenlijk is dat zoals het altijd al moest en ging. Klusjes moesten er gebeuren, er was daardoor geen tijd om te spelen met vriendjes of vriendinnetjes. Ow ja ze mochten wel komen spelen, maar moesten dan net zo goed mee helpen. Dus uiteindelijk komen je vrienden of vriendinnen dan liever ook niet meer langs. En anderen maar denken dat we zo flink mee helpen, ze moesten eens weten hoe mijn ouders reageren als we het weigeren. En nu zie ik bij mijn ouders dat mijn zoontje tijdens de oppasdagen al helpt, maar ik probeer er voor te waken dat hij het blijft doen omdat hij het leuk vindt. En niet omdat het moet.

 

Waakzaam:

Nu we zelf een zoontje hebben ben ik er zo aan het waken dat hij deze belemmering niet krijgt. Ja ook hij moet wel eens helpen en zijn eigen speelgoed opruimen. Maar ik hoop dat ik hem nooit ontneem om dingen te doen met vrienden. Of gewoon de ruimte en tijd ontneem om niets te kunnen doen. Gewoon een boek lezen in de tuin, kijken naar de wolken liggend in het gras of luisteren naar de vogels. In plaats maar veel gaan werken, omdat je dan weg bent van huis.

Niets doen is namelijk ook iets wat me niet lukt, hoe graag ik ook wil. Van jongs af aan al geleerd dat we iets mochten doen.
Samen uitstapjes maken, samen dingen doen en samen plezier hebben met elkaar dat is iets wat ik zo enorm belangrijk vind. Misschien wel doordat ik dit vroeger zo heb gemist.

 

Moeten jou kinderen ook helpen in de huishouding? Of krijgen ze hier geld voor?

 

Janine

 

Een gedachte over “Klusjes doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s