Schaatsen

Ik vind schaatsen een enorm fascinerende sport. Het is al een tijdje geleden dat ik zelf rondjes ging rijden op de schaatsbaan, maar ik vind het nog steeds enorm mooi om naar te kijken.

Ik vind het dus geweldig als er schaatsen op tv is (wat jammer genoeg niet zo vaak voorvalt) en dan probeer ik er ook zoveel mogelijk van te zien. Mannen of vrouwen, dat maakt me niet zoveel uit. Maar wat me heel erg fascineert is paarrijden en ijsdansen.

 

31 schaatsen

 

Ik kan me voorstellen dat het voor de schaatsers zelf erg hard werken is, maar ik vind het vooral mooi om naar te kijken. Vanuit mijn eigen romantisch gekleurd oogpunt vind ik het ook echt knap om zo een gelegenheidskoppel over het ijs te zien zweven. Die onderlinge connectie, dat enorme vertrouwen dat je in elkaar moet hebben… Je wordt als vrouwelijke helft de lucht ingegooid en je moet er maar op vertrouwen dat de mannelijke helft je netjes opvangt. En dan die ‘dodenspiraal’ zoals dat dan erg vriendelijk heet, waarbij de vrouw aan haar arm achterover hangend wordt rondgedraaid en liefst met haar hoofd zo dicht mogelijk bij het ijs komt. Dat draait dus om vertrouwen, blind vertrouwen.

Maar dat samen dansen en synchroon springen, ik vind het wondermooi.

 

Zeker bij het ijsdansen, waar het minder draait om sprongen, veel meer om elegantie en samen bewegen, al zijn er ook nog een redelijk aantal lifts en ook die draaien vooral om vertrouwen. Tenslotte leg je je leven, je lot in de handen van je (schaats) partner.

Ik heb er met open mond zitten naar kijken. Dat wervelen, zweven over het ijs. Ik werd er zowaar stil van, en wie me een beetje kent weet dat dat niet zo gauw voorvalt.

 

Voortaan hou ik de programmatie nog beter in de gaten om te zien wanneer er schaatsen op tv komt.
Maar ook (ooit) zelf weer schaatsen, staat weer op mijn lijstje. En, dan het liefst niet alleen. En eigenlijk wil ik ook wel een keertje naar een schaatsshow, iets als Disney on Ice of zo, dat lijkt me echt enorm leuk.

 

Ik ga alvast nog wat wegdromen, bij een boek dat zich afspeelt in de wereld van het kunstschaatsen:

LENI SARIS:
Schaatsrevue Omnibus:
31 boek.pngEen geweldig epos van Leni Saris over de klatergouden wereld van het kunstrijden op de schaats. Het begint allemaal bij Shera Vernon in Vleugels… en de wereld aan mijn voeten. Ondanks een ongeluk weet zij zich naar de Europese top te rijden. Als de kans zich echter voordoet met Roeland Orth een paar te vormen, grijpt zij deze mogelijkheid met beide handen aan. Ook privé worden zij een paar… In Klatergoud op smalle ‘ ijzers stappen Shera en Roeland over naar de professionele ijsrevue, en vieren overal ter wereld giomfen. Hun geluk wordt echter bedreigd door de komst van een nieuwe ster, Dina Valais. Shera wil ten koste van alles met Roeland blijven rijden. In Wervelend op glad ijs heeft de revue in Donata Terheyde, de talentvolle miljonairsdochter, een nieuwe ster. Ze vormt met Reinou Veres zelf een zodanig fantastisch duo, dat zij Shera en Roeland op de achtergrond zou kunnen schuiven. Maar Reinou, die alles op eigen kracht heeft bereikt, heeft moeite met de rijke en eigenzinnige Donata. Toch lijkt het tussen hen te lukken maar dan ontstaat er een nieuwe situatie. Wie wordt het leidende duo in de show?

 

Als jong meisje heb ik die  letterlijk stukgelezen. Dus dat verklaart voor een deel mijn fascinatie ervoor wel.

 

Dromerige groetjes,
Cinder

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s