Haast en spoed

Haast en spoed … is zelden goed, zeggen ze. Helaas is het continue haasten wel de realiteit geworden. Het leven is een gewoon een haastig boeltje geworden.

 

’s Morgens is het rennen en vliegen om de zoon aangekleed te krijgen, te laten eten en toch nog op tijd op school te raken, vervolgens een sprintje naar het werk om daar te beginnen aan een niet-te-overziene berg.  Tussen al het werken door, wordt je constant gestoord en moet je van her naar der rennen. Over de middag nog snel snel een boodschap doen of toch naar de winkel, omdat je weeral eens je lunchpakket vergeten bent. Op het einde van de werkdag, dezelfde ratrace als ’s morgens maar dan in de andere richting. Eenmaal thuis, snel wat eten maken zodat je nog wat tijd kunt doorbrengen met het kindje voor die naar zijn bedje moet. Sommige dagen mag je je dan haasten om alles nog in orde te krijgen voor je gaat sporten. Amai, dit opschrijven zorgt er al voor dat ik die haast helemaal opnieuw beleef.

 

tijd

 

Ik had het er onlangs over met iemand, hoe kan die rust terugkeren, wat doe ik mis? Hoe kan ik stoppen met mij zo te moeten haasten? De tips die ik toen kreeg, deel ik graag ook met jullie, aangevuld met eigen tips en bedenkingen, hopelijk kunnen we ons allemaal hierdoor wat minder haasten.

 

Moeten haasten

Van wie moet je je zo haasten? Waarschijnlijk van jezelf. Probeer eens wat meer stil te staan bij wanneer je iets moet of wanneer je iets wil. Vaak gebruiken we teveel het woord moeten terwijl we eigenlijk willen bedoelen.

Ik moet nog snel naar de winkel voor ik de kleine ga halen van school!

Van wie moet je dat? Is het echt moeten? Wil je niet liever naar de winkel omdat het leuk zou zijn dat je nog snel iets kan halen? Als je dit niet doet, kan je ook eten, je kan bijvoorbeeld ‘s avonds iets laten aan huis leveren. Probeer in zo’n situaties eens het woord “moeten” door “willen” of “zou ik leuk vinden” te vervangen. Mogelijks geeft dit een geheel ander gevoel.

 

09 Lijstjes

 

Lijstjes

Ik heb alvast heel veel soorten lijstjes met dingen die ik zou willen doen, er staat altijd veel meer op dan ik kan afwerken om eerlijk te zijn. De inhoud van die lijstjes is ook zo variërend, dit gaat van hobby projectjes afwerken, boodschappen doen tot dingen die ik niet mag vergeten.

Blijkbaar is de truc om met lijstjes om te gaan, dingen schrappen waarvan je vind dat je ze niet zal doen. Pijnlijk, want ik wil de meeste dingen op mijn lijstje eigenlijk wel doen. Laat ons alvast proberen om minder op die lijstjes te zetten en er vooral de dingen op te zetten die ons echt verder brengen.

 

Multitasken

Een van de vele zaken die zorgen voor dat haastig gevoel, is het idee om alles simultaan te moeten doen, vooral op het werk dan. Dan ben je bezig met een taak, komt plots iemand met een ander probleem naast je staan, geef je daar ook een zetje om weer verder te doen.

Vaak lijkt dit erg productief maar in de realiteit kost het mij vooral veel energie en geeft het een erg druk gevoel. Hier is de truc je zoveel mogelijk te richten op het doen van één ding tegelijk, mindfull werken of zo.

 

Hebben jullie nog tips en aanvullingen?

 

Clementine

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s