Wachttijd bij scheiden…

Ik ben een tijdje geleden gescheiden. Je moet voor de rechter verschijnen dan, en ook echt op het beklaagdenbankje gaan zitten, terwijl de rechter je streng aankijkt en vragen stelt (oké, waarschijnlijk kijkt de rechter niet echt streng, want dat is nu eenmaal hun job, maar ik vond het wel heel imponerend,  ik voelde me echt een stout kind dat straf ging krijgen).

Ik vond dat, los van dat scheiden op zich natuurlijk niet prettig is, echt een nare ervaring. Alsof dat nog niet genoeg is, moet je na een drietal maanden opnieuw verschijnen en dan vraagt de rechter “of je nog steeds zeker bent dat je wil scheiden”. Heel raar vond ik dat. Ik bedoel, wat denken ze eigenlijk, dat je in een impuls beslist om te scheiden? Sinds de beslissing om te scheiden, de eerste stappen die gezet werden en de dag dat ik effectief de eerste keer naar de rechtbank moest, zat al anderhalve maand, als ik me had willen bedenken, dan had ik dat vast eerder gedaan. Nu vond ik die extra wachttijd en die extra keer rechtbank echt heel ellendig… Ik had liever gehad dat het allemaal een beetje sneller gegaan was.

 

11 wachttijd

 

En toen moest ik denken, is dat eigenlijk niet de wereld op zijn kop?

Denk even met me mee.

Als je wil trouwen, voor de wet weliswaar, dan volstaat het om dit amper 14 dagen op voorhand aan te vragen. En dan huppel je het stadhuis in, luistert naar wat de schepen te zeggen heeft, zegt ja. En BAM, getrouwd, vastgeketend voor de rest van je leven (of tenminste tot je naar de rechtbank trekt om te scheiden). Dan vraagt niemand of je echt zeker bent, dan zegt niemand dat je na een paar maand nog eens moet terugkeren om te bevestigen dat je echt wel wil trouwen.

 

 

Zou het niet beter zijn:

Je trouwt op proef, en na 6 maanden ga je terug naar het stadhuis en daar vraagt de schepen of je wel nog zeker bent dat je wil trouwen. Indien je je dan gedurende die 6 maand bedacht hebt, dan is er nog niks gebeurd.

 

Maar nee, dat zou te gemakkelijk zijn natuurlijk. Je moet pas zeker zijn op het moment dat je ervan af wilt. Sorry, ik vind het een kromme redenering. Het is niet in evenwicht aan beide kanten.

 

Liefs,

Cinder

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s